Αρχική | Περί Θαλασσοθεραπείας | Προσφορές | Ξενοδοχεία SPA

Περί Θαλασσοθεραπείας

 

 

Οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι είχαν ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού και των πηγών και γι αυτό έκτιζαν ναούς και Ασκληπιεία κοντά σε πηγές και παραλίες.

Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης συνιστούσε υδροθεραπείες και πίστευε πως ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Το 1791 ο Richard Russel εξέδωσε την πρώτη ιατρική μελέτη για τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού και το πρώτο marine hospital ιδρύθηκε στην Βρετανία.

Το 1899 ιδρύεται στο Roscoff  της Γαλλίας το πρώτο κέντρο Θαλασσοθεραπείας.

Τον εικοστό αιώνα η θαλασσοθεραπεία γίνεται ευρέως γνωστή στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία.

Το 1904 ο Renè Quinton εκδίδει ιατρική μελέτη με τίτλο L'eau de mer, milien organique

Το 1964 ο Louison Bobet ιδρύει το Quiberon Institute  στη Γαλλία, το πρώτο σύγχρονο κέντρο Θαλασσοθεραπείας.

Το 1967 ο Dr. La Bonnardière εισάγει τον όρο "thalassotherapy" από τις ελληνικές λέξεις "θάλασσα" και "θεραπεία".

Η συνδυασμένη δράση του ήλιου, του ιωδίου και του αλατιού μπορούν να λειτουργούν ευεργετικά στην υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Αυτή η παλαιά γνώση είναι η βάση της σύγχρονης Θαλασσοθεραπείας.

Η θαλασσοθεραπεία βασίζεται σε φυσικές δράσεις που σχετίζονται με τις ιδιότητες του θαλασσινού νερού και του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος και δεν περιλαμβάνει χημικές φαρμακευτικές ουσίες.

Οι διάφορες θεραπείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση ποικίλλων προβλημάτων.

Έχουν αναπτυχθεί θεραπευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του στρες και για relaxation, για την καταπολέμηση των σημείων του γήρατος στο δέρμα, για την αναζωογόνηση του σώματος και για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων αρθραλγιών, μυαλγιών κ.α. Ακόμη σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν πως, παρατηρούνται εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, αρτηριακή υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, πνευμονικές παθήσεις, βρογχικό άσθμα, βρογχίτιδα, μετατραυματικές καταστάσεις, μυοατροφία, χρόνιες παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα, παθήσεις του δέρματος, κλπ, όταν η ιατρική θεραπεία συνδυάζεται με θαλασσοθεραπεία.

Η θάλασσα και τα ατελείωτα μυστικά της αποτελούν το μεγάλο φαρμακείο της Θαλασσοθεραπείας.

Πιστεύεται πως οι πόροι του δέρματος, όταν έρχονται σε επαφή με το θαλασσινό νερό, διευρύνονται και επιτρέπουν την είσοδο ιχνοστοιχείων τα οποία δρουν ευεργετικά ρυθμίζοντας τις απορυθμισμένες λειτουργίες του οργανισμού. Ακόμη είναι γνωστό ότι πολλοί θαλάσσιοι μικροοργανισμοί έχουν αντιβιοτικές, αντιϊοικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η θαλασσοθεραπεία αποδεικνύεται επωφελής στην ισχυροποίηση του του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αποκατάσταση ενδοκρινικών ανωμαλιών, στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, στην αντιμετώπιση τοπικών μολύνσεων και των συμπτωμάτων του πόνου.

Τέλος η καλή διάθεση και η ηρεμία που επιφέρει η θαλασσοθεραπεία δρα ευεργετικά στο άτομο καθώς, όπως είναι ευρέως αποδεκτό στην ιατρική κοινότητα, όλες οι ασθένειες έχουν διπλό υπόβαθρο. Το καθεαυτού σωματικό και το ψυχολογικό. Η ευεξία που δημιουργεί η θαλασσοθεραπεία αποτελεί ένα ακόμη θεραπευτικό μέσο καθώς δρα καθοριστικά στη ψυχική διάθεση.

 

Περί Υδροθεραπείας

Η Υδροθεραπέια είναι μια σειρά θεραπευτικών εφαρμογών η οποία εφαρμόζεται σε ειδικά διαμορφωμένες πισίνες όπου ελέγχετε η θερμοκρασία, η πίεση και η κίνηση του νερού.

Αυτός ο έλεγχος επιτρέπει τη ρύθμιση των παραπάνω ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ώστε η θεραπεία να είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Το κρύο νερό δρα ευεργετικά στο μυϊκό τόνο και σφίγγει το σώμα.  Το ζεστό νερό δρα θετικά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο αγγειακό σύστημα και στην καρδιά. Το νερό στην θερμοκρασία του σώματος, στους 37 βαθμούς, δρα χαλαρωτικά και διευκολύνει την απορρόφηση αλάτων και μεταλλικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στις υδροθεραπείες.

Η χρήση όζοντος ενισχύει τις παραπάνω δράσεις και προσθέτει αντιβακτηριακή προστασία στο δέρμα.

Οι μικρές φυσαλίδες αέρα που δημιουργούνται στο υδρομασάζ δρουν θετικά στο λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζουν τοπικά περιοχές με μυϊκούς τραυματισμούς.

Εκτός από αυτές τις φυσικές δράσεις, η Υδροθεραπεία δρα θετικά και στην ψυχική διάθεση και έτσι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες.

Η Υδροθεραπεία έχει εφαρμοστεί ακόμη και για την διακοπή του καπνίσματος.

 

 
   

 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   

© Copyright 2003-2014..All rights reserved